• Advanced Search
  • Browse
    • Health Sciences and Technology
    • Modern Care Journal
    • Journal of Birjand University of Medical Sciences
    • Journal of Surgery and Trauma
    • BUMS Articles
    • Thesis
  • Login
  • Home
View Item 
  •   BUMS Scientific Information Database
  • BUMS Journals
  • Journal of Birjand University of Medical Sciences
  • View Item
  •   BUMS Scientific Information Database
  • BUMS Journals
  • Journal of Birjand University of Medical Sciences
  • View Item
  • All Fields
  • Title
  • Author
  • Year
  • Publisher
  • Subject
  • Publication Title
  • ISSN
  • DOI
Advanced Search
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Archive

Comparison of antioxidant and antibacterial activities of various herbal essential oils: An In vitro study

مقایسه‌ فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس‌های مختلف گیاهی در شرایط آزمایشگاهی

Author(s):
A. Alipour Kakroudi
,
S. Rahaiee
,
H. Rajaei Litkohi
,
S. Ghanbari Hassan Kiadeh
Year: 2021

Abstract:

Background and Aims: Herbal essential oils (EOs) have antimicrobial and antioxidant activities due to the high amount of bioactive compounds; therefore, they are considered good candidates for applications in the food and pharmaceutical industries. The present study aimed to assess the total phenolic content and in vitro comparative study of the biological activities of EOs from different plants (e.g., clove, common sage, savory, and organum). Materials and Methods: In this experimental study, total phenolic content in EOs was determined, and their antioxidant capacity was measured by the DPPH free radical scavenging method. The components of essential oil were identified using a Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) device. Moreover, the antibacterial activity of EOs was evaluated by the disk diffusion method, and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were evaluated by the broth macro dilution method. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and Duncan's multiple range test. Results: The highest content of total phenol (157.07±2.37 mg GAL/g dry weight) was recorded for EO of organum. Moreover, the highest percentage of free radical scavenging was determined at 98.142% for organum. The results of GC/MS analysis depicted that monoterpenes were the main compounds of Eos of organum, and the highest value was obtained for the alpha-pinene (74.04%). Furthermore, the results of antibacterial activity of EOs demonstrated that the highest zone of inhibition with a diameter of 44±0.81 mm was observed for the EO of organum. The lowest values of MIC and MBC were reported as 0.275 and 0.55 mg/mL for the EOs of organum and savory against gram-positive Bacillus cereus, respectively. Conclusion: As evidenced by the results of the current study, the assessed Eos, specifically those of organum, have effective antioxidant and antibacterial activity against bacteria strains, especially gram-positive ones, and can be used as safe antimicrobial compounds in food and health products.

 
 

زمینه و هدف: اسانس¬های گیاهی به دلیل داشتن مقادیر فراوان از ترکیبات زیست فعال دارای فعالیت¬های بیولوژیکی ضدمیکروبی و آنتی¬اکسیدانی هستند که آن¬ها را به گزینه¬ای مناسب جهت استفاده در صنایع غذایی و دارویی تبدیل کرده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسي محتواي فنولي كل، مقایسه فعّالیت¬های بیولوژیکی اسانس¬های مختلف گیاه میخک، مریم گلی، مرزه و مرزنجوش در شرایطin vitro است. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، میزان ترکیبات فنولی كل اسانس¬ها تعیین و ظرفیت آنتی¬اکسیدانی آن¬ها (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) سنجیده شد. به منظور شناسایی ترکیبات موجود در اسانس نیز از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. همچنين، فعالیت ضدباکتریايی اسانس¬ها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت كشندگي (MBC) آن¬ها به روش ماکرودایلوشن براث مورد ارزیابی قرار گرفت. اختلاف معنی¬دار داده¬ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون چند دامنه دانکن تعیین شد. يافته‌ها: بیشترین میزان فنول کل به میزان 37/2± 05/157 میلی¬گرم گالیک اسید به ازای گرم ماده خشک برای اسانس مرزنجوش به ثبت رسید. بالاترین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH نیز برای اسانس مرزنجوش به میزان 142/98 درصد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از کروماتوگرافی GC/MS، مونوترپن‌ها بیشترین اجزای اسانس مرزنجوش را تشکیل مي¬دهند که بالاترین مقدار آن متعلق به آلفا_ پینن (04/74 درصد) بود. همچنین نتایج فعالیت ضدباکتریایی اسانس¬ها نشان داد که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 81/0±44 میلی¬متر متعلق به اسانس مرزنجوش است. کمترین مقدار MIC و MBC به ترتیب در غلظت¬های 275/0 و 55/0 میلی¬گرم بر میلی¬لیتر، برای اسانس¬های مرزنجوش و مرزه علیه باکتری گرم مثبت Bacillus cereus مشاهده شد. نتيجه‌گيري: نتایج نشان داد که اسانس¬های مطالعه شده به خصوص اسانس مرزنجوش دارای فعالیت آنتی¬¬اکسیدانی و ضدباکتریایی خوبی علیــه باکتــــری¬ها به ویژه باکتری¬های گرم مثبت بوده¬ و می¬توانند به عنوان یک ترکیب ضدباكتريايي مناسب در محصولات غذايي و فرآورده¬های بهداشتی و درمانی مطرح باشند.

 
URI: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3038-fa.html
Subject: Medicinal plants , گیاهان دارویی
Collections :
  • Journal of Birjand University of Medical Sciences
  • Download PDF
  • Show Full MetaData Hide Full MetaData
  • Get RIS
  • Statistics

Show full item record

contributor authorA. Alipour KakroudiEn
contributor authorS. RahaieeEn
contributor authorH. Rajaei LitkohiEn
contributor authorS. Ghanbari Hassan KiadehEn
date accessioned2022-04-19T09:10:13Z
date available2022-04-19T09:10:13Z
date issued2021
identifier otherA-10-3145-3
identifier urihttp://journal.bums.ac.ir/article-1-3038-fa.html
identifier urihttp://bsid.bums.ac.ir/dspace/handle/bums/10079
description abstractBackground and Aims: Herbal essential oils (EOs) have antimicrobial and antioxidant activities due to the high amount of bioactive compounds; therefore, they are considered good candidates for applications in the food and pharmaceutical industries. The present study aimed to assess the total phenolic content and in vitro comparative study of the biological activities of EOs from different plants (e.g., clove, common sage, savory, and organum). Materials and Methods: In this experimental study, total phenolic content in EOs was determined, and their antioxidant capacity was measured by the DPPH free radical scavenging method. The components of essential oil were identified using a Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) device. Moreover, the antibacterial activity of EOs was evaluated by the disk diffusion method, and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were evaluated by the broth macro dilution method. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and Duncan's multiple range test. Results: The highest content of total phenol (157.07±2.37 mg GAL/g dry weight) was recorded for EO of organum. Moreover, the highest percentage of free radical scavenging was determined at 98.142% for organum. The results of GC/MS analysis depicted that monoterpenes were the main compounds of Eos of organum, and the highest value was obtained for the alpha-pinene (74.04%). Furthermore, the results of antibacterial activity of EOs demonstrated that the highest zone of inhibition with a diameter of 44±0.81 mm was observed for the EO of organum. The lowest values of MIC and MBC were reported as 0.275 and 0.55 mg/mL for the EOs of organum and savory against gram-positive Bacillus cereus, respectively. Conclusion: As evidenced by the results of the current study, the assessed Eos, specifically those of organum, have effective antioxidant and antibacterial activity against bacteria strains, especially gram-positive ones, and can be used as safe antimicrobial compounds in food and health products.En
description abstractزمینه و هدف: اسانس¬های گیاهی به دلیل داشتن مقادیر فراوان از ترکیبات زیست فعال دارای فعالیت¬های بیولوژیکی ضدمیکروبی و آنتی¬اکسیدانی هستند که آن¬ها را به گزینه¬ای مناسب جهت استفاده در صنایع غذایی و دارویی تبدیل کرده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسي محتواي فنولي كل، مقایسه فعّالیت¬های بیولوژیکی اسانس¬های مختلف گیاه میخک، مریم گلی، مرزه و مرزنجوش در شرایطin vitro است. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، میزان ترکیبات فنولی كل اسانس¬ها تعیین و ظرفیت آنتی¬اکسیدانی آن¬ها (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) سنجیده شد. به منظور شناسایی ترکیبات موجود در اسانس نیز از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. همچنين، فعالیت ضدباکتریايی اسانس¬ها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت كشندگي (MBC) آن¬ها به روش ماکرودایلوشن براث مورد ارزیابی قرار گرفت. اختلاف معنی¬دار داده¬ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون چند دامنه دانکن تعیین شد. يافته‌ها: بیشترین میزان فنول کل به میزان 37/2± 05/157 میلی¬گرم گالیک اسید به ازای گرم ماده خشک برای اسانس مرزنجوش به ثبت رسید. بالاترین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH نیز برای اسانس مرزنجوش به میزان 142/98 درصد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از کروماتوگرافی GC/MS، مونوترپن‌ها بیشترین اجزای اسانس مرزنجوش را تشکیل مي¬دهند که بالاترین مقدار آن متعلق به آلفا_ پینن (04/74 درصد) بود. همچنین نتایج فعالیت ضدباکتریایی اسانس¬ها نشان داد که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 81/0±44 میلی¬متر متعلق به اسانس مرزنجوش است. کمترین مقدار MIC و MBC به ترتیب در غلظت¬های 275/0 و 55/0 میلی¬گرم بر میلی¬لیتر، برای اسانس¬های مرزنجوش و مرزه علیه باکتری گرم مثبت Bacillus cereus مشاهده شد. نتيجه‌گيري: نتایج نشان داد که اسانس¬های مطالعه شده به خصوص اسانس مرزنجوش دارای فعالیت آنتی¬¬اکسیدانی و ضدباکتریایی خوبی علیــه باکتــــری¬ها به ویژه باکتری¬های گرم مثبت بوده¬ و می¬توانند به عنوان یک ترکیب ضدباكتريايي مناسب در محصولات غذايي و فرآورده¬های بهداشتی و درمانی مطرح باشند.Fa
subjectMedicinal plantsEn
subjectگیاهان داروییFa
titleComparison of antioxidant and antibacterial activities of various herbal essential oils: An In vitro studyEn
titleمقایسه‌ فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس‌های مختلف گیاهی در شرایط آزمایشگاهیFa
typeJournal Paper
journal titleJournal of Birjand University of Medical Sciences
journal issue4
journal volume28
contenttypeFulltext
linkhttp://journal.bums.ac.ir/article-1-3038-fa.pdf
article typeOriginal ArticleEn
article typeمقاله اصیل پژوهشیFa
journal number89
subject keywordsAntibacterial activity
subject keywordsAntioxidant
subject keywordsBioactive compounds
subject keywordsEssential oil
subject keywordsفعالیت ضدباکتریاییfa
subject keywordsآنتی­اکسیدانیfa
subject keywordsتركيبات زيست فعالfa
subject keywordsاسانسfa
author mails.rahaiee@ausmt.ac.irFa
author affiliationAmol University of Special Modern Technologies. Amol, IranEn
author affiliationدانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایرانFa
author fnameسمیهFa
author lnameرهاییFa
author correspondingS. Rahaiee
treeJournal of Birjand University of Medical Sciences:;2021:;Volume ( 28 ):;issue: 04
author Farsiآرزو علیپور
author Farsiسمیه رهایی
author Farsiهاجر رجایی لیتکوهی
author Farsiسعید قنبری حسن کیاده

لینک های مفید

  • دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
  • معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه
  • مدیریت اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی
  • اداره علم سنجی و پایش
  • کتابخانه دیجیتال دانشگاه
  • کتابخانه مرکزی دانشگاه
  • yabeshDSpacePersian
    DSpace software copyright © 2017-2020  DuraSpace
    نرم افزار کتابخانه دیجیتال "دی اسپیس" فارسی شده توسط یابش برای کتابخانه های ایرانی | تماس با یابش

    ارتباط با ما

    بیرجند - خیابان آیت ا... غفاری - دانشگاه علوم پزشکی بیرجند

    معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه

    مدیریت اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی

    Tel: +98 56 32381755

    Fax: +98 56 31681133

    scimanage@bums.ac.ir

    http://mim.bums.ac.ir