Show simple item record

دانش، نگرش و عملکرد تغذیه‌ای کارکنان بهداشتی در مورد بیماریهای قلبی-عروقی: (نتایج برنامه قلب سالم اصفهان 80-1379)

contributor authorF. SajjadiEn
contributor authorN. MohammadiFardEn
contributor authorA. KhosraviEn
contributor authorA. BahonarEn
contributor authorM. MaghroonEn
contributor authorM. FathiEn
contributor authorH. AlikhasiEn
date accessioned2018-09-26T09:29:19Z
date available2018-09-26T09:29:19Z
date issued2008
identifier otherA-10-1-271
identifier urihttp://journal.bums.ac.ir/article-1-280-en.html
description abstractBackground and Aim: Non-communicable diseases especially cardiovascular diseases (CVD) are a major health problem in all communities. Moreover, the best preventive measure concerning such diseases is the improvement of lifestyles in which proper nutrition has an important role. Thus, health-care providers have an important role in teaching proper nutrition to the community. The aim of present study was to determine nutritional knowledge, attitude and practice of health-care providers about CVD prevention. Materials and Methods: In this cross-sectional and descriptive study, 1421 health professionals including physicians, adepts, health technicians, health workers, and health volunteers were chosen. Nutritional knowledge, attitude and practice of the subjects were determined by means of a questionnaire. Food consumption frequency of these health professionals was determined by using a food frequency questionnaire and their respective mean weekly frequency of food consumption was analyzed by means of one-way ANOVA and P≤0.05 was taken as the significant level. Frequency of correct nutritional practice in health professionals was calculated through Chi-Square test. Results: Mean percent of knowledge and attitude scores of health professional were 43±17.7 and 59.3±31.2 respectively. Physicians’ knowledge, attitude, and practice was significantly more than those of other professionals (P<0.05). Physicians had better nutrition practice compared with other health professionals (P<0.05). Conclusion: High knowledge, attitude, and correct practice of most physicians in comparison with other groups is related to their higher education and their better economical and social status. Other health professionals’ practice to inform people about some of basic food stuffs is not enough. Then, with regard to the preventive role of nutrition in CVD, more education of the health staff is necessary.En
description abstractزمینه و هدف: بیماریهای غیرواگیر بخصوص بیماریهای قلبی- عروقی یک مشکل مهم بهداشتی در تمام جوامع می‌باشد. از طرفی بهترین راه برای پیشگیری از این بیماریها، اصلاح شیوه زندگی است که در این میان نقش تغذیه صحیح بسیار مهم است. با توجه به اهمیت و نقش کارکنان بهداشتی برای آموزش تغذیه صحیح به جامعه جهت اصلاح شیوه زندگی، مطالعه حاضر با هدف تعیین دانش، نگرش و عملکرد تغذیه‌ای کارکنان بهداشتی در مورد پیشگیری از بیماریهای قلبی- عروقی انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 1421 نفر از کارکنان بهداشتی شامل پزشک، کارشناس، کاردان، بهورز و رابط بهداشتی انتخاب شدند. آگاهی، نگرش و عملکرد تغذیه‌ای افراد توسط پرسشنامه کتبی تعیین گردید. وضعیت تغذیه‌ای کارکنان بهداشتی توسط یک پرسشنامه بسامد خوراک تعیین شد و میانگین بسامد مصرف مواد غذایی در هفته بین گروه‌های شغلی کارکنان بهداشتی با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و در سطح معنی‌داری 05/0P£ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. فراوانی کارکنان بهداشتی نسبت به عملکرد صحیح تغذیه نیز از طریق آزمون Chi-Square محاسبه شد. یافته‌ها: میزان نمره آگاهی و نگرش کارکنان بهداشتی به ترتیب 7/17±43 و 2/31±3/59 از 100 نمره می‌باشد. آگاهی و نگرش و عملکرد پزشکان به طور معنی‌دار نسبت به سایر کارکنان بیشتر بود (05/0P<). پزشکان به طور معنی‌داری از عملکرد تغذیه صحیحی نسبت به سایر کارکنان بهداشتی برخوردار بودند (05/0P<). نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های این مطالعه، به نظر می‌رسد آگاهی و نگرش بالا و عملکرد صحیح‌تر پزشکان نسبت به سایر گروهها، با بالا بودن سطح تحصیلات و وضعیت اقتصادی و اجتماعی این افراد نسبت به سایر گروههای بهداشتی مرتبط باشد؛ از سویی عملکرد صحیح کارکنان در اطلاع‌رسانی به مردم درباره برخی از گروههای اصلی مواد غذایی ضعیف است؛ بنابراین با توجه به اهمیت نقش تغذیه در پیشگیری از بیماریهای قلبی- عروقی، توجه بیشتر به آموزش تغذیه به کارکنان بهداشتی ضروری است.Fa
subjectHealth EducationEn
subjectCardiologyEn
subjectآموزش بهداشتFa
subjectقلب وعروقFa
titleNutritional knowledge attitude and practice of health professionals about cardiovascular diseases.En
titleدانش، نگرش و عملکرد تغذیه‌ای کارکنان بهداشتی در مورد بیماریهای قلبی-عروقی: (نتایج برنامه قلب سالم اصفهان 80-1379)Fa
typeJournal Paper
journal titleJournal of Birjand University of Medical Sciences
journal issue02
journal volume15
contenttypeFulltext
linkhttp://journal.bums.ac.ir/files/site1/user_files_948149/admin-A-10-1-271-d31611d.pdf
article typeOriginal ArticleEn
article typeمقاله اصیل پژوهشیFa
journal number35
subject keywordsKnowledge
subject keywordsAttitude and practice
subject keywordsHealth professionals
subject keywordsCardiovascular diseases
subject keywordsدانش
subject keywordsنگرش و عملکرد
subject keywordsکارکنان بهداشتی
subject keywordsبیماریهای قلبی- عروقی
author mailfiroozehsajjadi2002@yahoo.comFa
author affiliationCardiovascular Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, IranEn
author affiliationکارشناس پژوهشی، مرکز تحقیقات قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهانFa
author fnameفیروزهFa
author lnameسجادیFa
author correspondingF. Sajjadi
treeJournal of Birjand University of Medical Sciences:;2008:;Volume ( 15 ):;issue: 02
date month6
author Farsiفیروزه سجادی
author Farsiنوشین محمدی فرد
author Farsiعلیرضا خسروی
author Farsiاحمد باهنر
author Farsiمریم مقرون
author Farsiمریم فتحی
author Farsiحسن علیخاصی


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record