• Advanced Search
  • Browse
    • Health Sciences and Technology
    • Modern Care Journal
    • Journal of Birjand University of Medical Sciences
    • Journal of Surgery and Trauma
    • BUMS Articles
    • Thesis
  • Login
  • Home
View Item 
  •   BUMS Scientific Information Database
  • BUMS Journals
  • Journal of Birjand University of Medical Sciences
  • View Item
  •   BUMS Scientific Information Database
  • BUMS Journals
  • Journal of Birjand University of Medical Sciences
  • View Item
  • All Fields
  • Title
  • Author
  • Year
  • Publisher
  • Subject
  • Publication Title
  • ISSN
  • DOI
Advanced Search
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Archive

Evaluation of infants’ complementary nutrition pattern and some of its associated factors in Birjand

بررسی الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران و برخی عوامل مرتبط با آن در شهر بیرجند

Author(s):
A Fesharakinia
,
Gh Sharifzadeh
,
m Habbiby
Year: 2009

Abstract:

  Background and Aim: Suitable growth and development of infants is dependent on correct feeding and proper nutritious habits. Lack of mothers’ knowledge and their improper practice regarding nutrition in infancy, is one of the important reasons of malnutrition in this period. This study was designed to assess the pattern of one-year infants’ complementary nutrition and mothers’ knowledge about it and some of its related factors.   Materials and Methods: This descriptive-analytical, cross-sectional study was conducted in winter 2006 on 260 mothers who referred to Birjand health centers for MMR vaccination of their one-year infants. A questionnaire was completed through interview with mothers. Data were analyzed by SPSS using t-test, ANOVA and chi-square test.   Results: The mean age of starting complementary nutrition in studied infants was 5.55±1.03 months which showed significant correlation with level of education and maternal age (P<0.05). There was not significant correlation between the age of starting complementary nutrition and parents’ job, paternal age and level of education, family income, sex of child and order of birth. The most common pattern of beginning complementary food was rice mucilage, pudding and almond porridge, respectively. Level of mothers’ knowledge regarding the pattern of complementary nutrition in infants was poor in 8.1%, middle in 65.4% and good knowledge was observed in 26.5% of mothers. A significant correlation between level of mothers’ knowledge and their level of education, job and age was found (P<0.05).   Conclusion: This study showed that unfortunately mothers’ information about the importance of complementary nutrition in infants was not enough. It seems that one of main causes is the lack of necessary trainings in mothers.

 
 

  زمینه و هدف: رشد و تکامل مطلوب شیرخواران مستلزم تغذیه صحیح و عادات غذایی مناسب است. عدم آگاهی مادران نسبت به تغذیه شیرخواران و رفتارهای نامناسب آنها در این خصوص، از مهمترین علل سوءتغذیه شیرخواران است. این مطالعه با هدف تعیین الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران یک‌ساله و بررسی سطح آگاهی مادران در مورد این الگو و عوامل مرتبط با آن انجام شد.   روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- ‏تحلیلی و مقطعی که در سال 1385 انجام شد، اطلاعات از طریق مصاحبه با 260 نفر از مادرانی که جهت تزریق واکسن سه‏گانه یک‌سالگی شیرخوار خود به مراکز بهداشتی،‏ درمانی شهر بیرجند مراجعه کرده ‏بودند، جمع‏آوری شد. داده‌ها با استفاده از نرم‏افزار SPSS و آزمون‏های آماری تی، کای‏دو و ANOVA در سطح معنی داری 05/0>P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.   یافته‌ها: میانگین سنّ شروع غذای کمکی در شیرخواران در این مطالعه 03/1±55/5 ماه بود که با سطح تحصیلات و سن مادر ارتباط معنی‌داری داشت (05/0>P). ارتباط معنی‌داری بین سن شروع تغذیه تکمیلی و شغل والدین، سن و تحصیلات پدر، درآمد خانوار، جنس کودک و رتبه تولد مشاهده نگردید. الگوی غالب شروع تغذیه تکمیلی با لعاب برنج، فرنی و حریره بادام بود. ارتباط معنی‌داری در نوع ماده غذایی مورد استفاده به عنوان غذای کمکی و متغیرهای مورد مطالعه مشاهده نگردید. سطح آگاهی مادران در مورد الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران در 1/8% موارد ضعیف، در 4/65% متوسط و در 5/26%، خوب بود. بین سطح آگاهی مادران با سطح تحصیلات، شغل و سن مادر ارتباط معنی‌داری مشاهده گردید (05/0>P). نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که متأسفانه مادران از اهمیت تغذیه تکمیلی شیرخواران و چگونگی انجام صحیح آن اطلاع کافی ندارند. به نظر می‏رسد یکی از دلایل مهم پایین بودن سطح آگاهی، عدم ارائه آموزش مناسب به مادران ‏باشد.

 
URI: http://journal.bums.ac.ir/article-1-486-en.html
Subject: Pediatrics , Nutrition , اطفال , تغذیه
Collections :
  • Journal of Birjand University of Medical Sciences
  • Download PDF
  • Show Full MetaData Hide Full MetaData
  • Get RIS
  • Statistics

Show full item record

contributor authorA FesharakiniaEn
contributor authorGh SharifzadehEn
contributor authorm HabbibyEn
date accessioned2018-09-26T09:29:34Z
date available2018-09-26T09:29:34Z
date issued2009
identifier otherA-10-1-328
identifier urihttp://journal.bums.ac.ir/article-1-486-en.html
description abstract  Background and Aim: Suitable growth and development of infants is dependent on correct feeding and proper nutritious habits. Lack of mothers’ knowledge and their improper practice regarding nutrition in infancy, is one of the important reasons of malnutrition in this period. This study was designed to assess the pattern of one-year infants’ complementary nutrition and mothers’ knowledge about it and some of its related factors.   Materials and Methods: This descriptive-analytical, cross-sectional study was conducted in winter 2006 on 260 mothers who referred to Birjand health centers for MMR vaccination of their one-year infants. A questionnaire was completed through interview with mothers. Data were analyzed by SPSS using t-test, ANOVA and chi-square test.   Results: The mean age of starting complementary nutrition in studied infants was 5.55±1.03 months which showed significant correlation with level of education and maternal age (P<0.05). There was not significant correlation between the age of starting complementary nutrition and parents’ job, paternal age and level of education, family income, sex of child and order of birth. The most common pattern of beginning complementary food was rice mucilage, pudding and almond porridge, respectively. Level of mothers’ knowledge regarding the pattern of complementary nutrition in infants was poor in 8.1%, middle in 65.4% and good knowledge was observed in 26.5% of mothers. A significant correlation between level of mothers’ knowledge and their level of education, job and age was found (P<0.05).   Conclusion: This study showed that unfortunately mothers’ information about the importance of complementary nutrition in infants was not enough. It seems that one of main causes is the lack of necessary trainings in mothers.En
description abstract  زمینه و هدف: رشد و تکامل مطلوب شیرخواران مستلزم تغذیه صحیح و عادات غذایی مناسب است. عدم آگاهی مادران نسبت به تغذیه شیرخواران و رفتارهای نامناسب آنها در این خصوص، از مهمترین علل سوءتغذیه شیرخواران است. این مطالعه با هدف تعیین الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران یک‌ساله و بررسی سطح آگاهی مادران در مورد این الگو و عوامل مرتبط با آن انجام شد.   روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- ‏تحلیلی و مقطعی که در سال 1385 انجام شد، اطلاعات از طریق مصاحبه با 260 نفر از مادرانی که جهت تزریق واکسن سه‏گانه یک‌سالگی شیرخوار خود به مراکز بهداشتی،‏ درمانی شهر بیرجند مراجعه کرده ‏بودند، جمع‏آوری شد. داده‌ها با استفاده از نرم‏افزار SPSS و آزمون‏های آماری تی، کای‏دو و ANOVA در سطح معنی داری 05/0>P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.   یافته‌ها: میانگین سنّ شروع غذای کمکی در شیرخواران در این مطالعه 03/1±55/5 ماه بود که با سطح تحصیلات و سن مادر ارتباط معنی‌داری داشت (05/0>P). ارتباط معنی‌داری بین سن شروع تغذیه تکمیلی و شغل والدین، سن و تحصیلات پدر، درآمد خانوار، جنس کودک و رتبه تولد مشاهده نگردید. الگوی غالب شروع تغذیه تکمیلی با لعاب برنج، فرنی و حریره بادام بود. ارتباط معنی‌داری در نوع ماده غذایی مورد استفاده به عنوان غذای کمکی و متغیرهای مورد مطالعه مشاهده نگردید. سطح آگاهی مادران در مورد الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران در 1/8% موارد ضعیف، در 4/65% متوسط و در 5/26%، خوب بود. بین سطح آگاهی مادران با سطح تحصیلات، شغل و سن مادر ارتباط معنی‌داری مشاهده گردید (05/0>P). نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که متأسفانه مادران از اهمیت تغذیه تکمیلی شیرخواران و چگونگی انجام صحیح آن اطلاع کافی ندارند. به نظر می‏رسد یکی از دلایل مهم پایین بودن سطح آگاهی، عدم ارائه آموزش مناسب به مادران ‏باشد.Fa
subjectPediatricsEn
subjectNutritionEn
subjectاطفالFa
subjectتغذیهFa
titleEvaluation of infants’ complementary nutrition pattern and some of its associated factors in BirjandEn
titleبررسی الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران و برخی عوامل مرتبط با آن در شهر بیرجندFa
typeJournal Paper
journal titleJournal of Birjand University of Medical Sciences
journal issue03
journal volume16
contenttypeFulltext
linkhttp://journal.bums.ac.ir/files/site1/user_files_948149/admin-A-10-1-328-549e0d8.pdf
article typeOriginal ArticleEn
article typeمقاله اصیل پژوهشیFa
journal number40
subject keywordsPattern of complimentary food
subject keywordsInfant
subject keywordsMothers’ knowledge
subject keywordsالگوی تغذیه تکمیلی
subject keywordsشیرخوار
subject keywordsآگاهی مادران
author mailFesharakinia@yahoo.comFa
author affiliationAssociate Professor, Department of Pediatric, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, IranEn
author affiliationفوق تخصص نفرولوژی کودکان، دانشیار گروه آموزشی کودکان، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بیرجندFa
author fnameآزیتاFa
author lnameفشارکی‌نیاFa
author correspondingA Fesharakinia
treeJournal of Birjand University of Medical Sciences:;2009:;Volume ( 16 ):;issue: 03
date month9
author Farsiآزیتا فشارکی‌نیا
author Farsiغلامرضا شریف‌زاده
author Farsiحبیبه حبیبی مود

لینک های مفید

  • دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
  • معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه
  • مدیریت اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی
  • اداره علم سنجی و پایش
  • کتابخانه دیجیتال دانشگاه
  • کتابخانه مرکزی دانشگاه
  • yabeshDSpacePersian
    DSpace software copyright © 2017-2020  DuraSpace
    نرم افزار کتابخانه دیجیتال "دی اسپیس" فارسی شده توسط یابش برای کتابخانه های ایرانی | تماس با یابش

    ارتباط با ما

    بیرجند - خیابان آیت ا... غفاری - دانشگاه علوم پزشکی بیرجند

    معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه

    مدیریت اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی

    Tel: +98 56 32381755

    Fax: +98 56 31681133

    scimanage@bums.ac.ir

    http://mim.bums.ac.ir