Influence of different layer rations on atherogenesis and thrombogenesis indices in egg yolks
اثر جیرههای مختلف غذایی مرغهای تخمگذار بر شاخصهای آتروژنز و ترومبوژنز زرده تخممرغ
Author(s):
, , , , ,Background and Aim: The level of fatty acids in human diets, affecting the atherogenic and thrombogenic indices, which has an important role in the function and healthiness of cardiovascular system. Due to high level of cholesterol, eggs are risky regimen for cardiovascular patients. This study was conducted to modify the composition of layer ration for reducing the risk of cardiovascular disease resulting form consumption of eggs. Materials and Methods: In this experimental study. 288 Leghorn hens were selected to 12 groups, receiving different level of linseed, safflower seed, palm olein oil and fish oil in the rations and control group. After three 28-day periods, level of blood cholesterol of hens and also level of cholesterol and fatty acids of egg yolks were evaluated. Results: The cholesterol and saturated fatty acid concentrations of yolks did not significantly change (P>0.05). Omega-9 and omega-6 fatty acids increased in the groups that were fed with palm olein oil and safflower see, respectively. Linolenic acid and long chain omega-3 fatty acids were higher in linseed and fish oil groups, respectively (P<0.05). The atherogenic (AI) and thrombogenic indices (TI) decreased significantly in higher level of these rations compare to control group. The highest amount of TI was observed with high level of safflower seed rations. The lowest amount of AI and TI were obtained in the fish oil and linseed rations (P<0.05). Conclusion: Modifying the level of fatty acids in the rations of hens, may introduce the egg as a good and safe source of protein for the cardiovascular patients.
زمینه و هدف: سطح اسیدهای چرب در رژیم غذایی انسان با تأثیر بر روی شاخصهای آتروژنز و ترومبوژنز، نقش مهمّی در عملکرد و سلامت قلب و عروق دارد. تخممرغ با توجه به سطح بالای کلسترول، از رژیمهای بالقوه خطرساز برای بیماران قلبی- عروقی است. مطالعه حاضر با هدف تغییر ترکیبات جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار در جهت کاهش خطر ایجاد بیماریهای قلبی- عروقی در اثر مصرف تخممرغ انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 288 قطعه مرغ تخمگذار، به 12 گروه شامل گروههای دریافتکننده سطوح مختلف از دانه کتان، دانه گلرنگ، روغن پالم اولئین، روغن ماهی و گروه شاهد تقسیم شدند. پس از سه دوره 28 روزه، سطح کلسترول خون مرغها و نیز کلسترول و اسیدهای چرب تخممرغها تعیین گردید . یافتهها: سطح کلسترول خون و اسیدهای چرب اشباع در زرده تخممرغ تغییری نکرد (05/0 >p ). مقادیر اسیدهای چرب امگا-9 و امگا-6 به ترتیب در گروههای تغذیه شده با پالم اولئین و دانه گلرنگ افزایش یافت. مقادیر لینولنات و اسیدهای چرب امگا-3 با زنجیره بلند به ترتیب در گروههای دانه کتان و روغن ماهی افزایش یافت (05/0 >p) . شاخصهای آتروژنز و ترومبوژنز، در سطوح بالاتر این مواد خوراکی نسبت به گروه شاهد کاهش معنیداری نشان داد. بالاترین مقدار شاخص ترومبوژنز در سطح بالای دانه گلرنگ بود. کمترین مقدار شاخصهای ترومبوژنز و آتروژنز در گروههای دانه کتان و روغن ماهی مشاهده شد (05/0 >p) نتیجهگیری: می توان با تغییر ترکیبات اسیدهای چرب در جیره غذایی مرغ، از تخممرغ به عنوان منبع پروتئینی خوب و سالم برای بیماران قلبی- عروقی استفاده کرد.
Subject: Nutrition , Cardiology , تغذیه , قلب وعروق
Show full item record
contributor author | SJ. Hosseini-Vashan | En |
contributor author | H. Sarir | En |
contributor author | N. Afzali | En |
contributor author | M. Mallekaneh | En |
contributor author | A. Allahressani | En |
contributor author | P. Esmaeilinasab | En |
date accessioned | 2018-09-26T09:29:55Z | |
date available | 2018-09-26T09:29:55Z | |
date issued | 2010 | |
identifier other | A-10-1-377 | |
identifier uri | http://journal.bums.ac.ir/article-1-842-en.html | |
description abstract | Background and Aim: The level of fatty acids in human diets, affecting the atherogenic and thrombogenic indices, which has an important role in the function and healthiness of cardiovascular system. Due to high level of cholesterol, eggs are risky regimen for cardiovascular patients. This study was conducted to modify the composition of layer ration for reducing the risk of cardiovascular disease resulting form consumption of eggs. Materials and Methods: In this experimental study. 288 Leghorn hens were selected to 12 groups, receiving different level of linseed, safflower seed, palm olein oil and fish oil in the rations and control group. After three 28-day periods, level of blood cholesterol of hens and also level of cholesterol and fatty acids of egg yolks were evaluated. Results: The cholesterol and saturated fatty acid concentrations of yolks did not significantly change (P>0.05). Omega-9 and omega-6 fatty acids increased in the groups that were fed with palm olein oil and safflower see, respectively. Linolenic acid and long chain omega-3 fatty acids were higher in linseed and fish oil groups, respectively (P<0.05). The atherogenic (AI) and thrombogenic indices (TI) decreased significantly in higher level of these rations compare to control group. The highest amount of TI was observed with high level of safflower seed rations. The lowest amount of AI and TI were obtained in the fish oil and linseed rations (P<0.05). Conclusion: Modifying the level of fatty acids in the rations of hens, may introduce the egg as a good and safe source of protein for the cardiovascular patients. | En |
description abstract | زمینه و هدف: سطح اسیدهای چرب در رژیم غذایی انسان با تأثیر بر روی شاخصهای آتروژنز و ترومبوژنز، نقش مهمّی در عملکرد و سلامت قلب و عروق دارد. تخممرغ با توجه به سطح بالای کلسترول، از رژیمهای بالقوه خطرساز برای بیماران قلبی- عروقی است. مطالعه حاضر با هدف تغییر ترکیبات جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار در جهت کاهش خطر ایجاد بیماریهای قلبی- عروقی در اثر مصرف تخممرغ انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 288 قطعه مرغ تخمگذار، به 12 گروه شامل گروههای دریافتکننده سطوح مختلف از دانه کتان، دانه گلرنگ، روغن پالم اولئین، روغن ماهی و گروه شاهد تقسیم شدند. پس از سه دوره 28 روزه، سطح کلسترول خون مرغها و نیز کلسترول و اسیدهای چرب تخممرغها تعیین گردید . یافتهها: سطح کلسترول خون و اسیدهای چرب اشباع در زرده تخممرغ تغییری نکرد (05/0 >p ). مقادیر اسیدهای چرب امگا-9 و امگا-6 به ترتیب در گروههای تغذیه شده با پالم اولئین و دانه گلرنگ افزایش یافت. مقادیر لینولنات و اسیدهای چرب امگا-3 با زنجیره بلند به ترتیب در گروههای دانه کتان و روغن ماهی افزایش یافت (05/0 >p) . شاخصهای آتروژنز و ترومبوژنز، در سطوح بالاتر این مواد خوراکی نسبت به گروه شاهد کاهش معنیداری نشان داد. بالاترین مقدار شاخص ترومبوژنز در سطح بالای دانه گلرنگ بود. کمترین مقدار شاخصهای ترومبوژنز و آتروژنز در گروههای دانه کتان و روغن ماهی مشاهده شد (05/0 >p) نتیجهگیری: می توان با تغییر ترکیبات اسیدهای چرب در جیره غذایی مرغ، از تخممرغ به عنوان منبع پروتئینی خوب و سالم برای بیماران قلبی- عروقی استفاده کرد. | Fa |
subject | Nutrition | En |
subject | Cardiology | En |
subject | تغذیه | Fa |
subject | قلب وعروق | Fa |
title | Influence of different layer rations on atherogenesis and thrombogenesis indices in egg yolks | En |
title | اثر جیرههای مختلف غذایی مرغهای تخمگذار بر شاخصهای آتروژنز و ترومبوژنز زرده تخممرغ | Fa |
type | Journal Paper | |
journal title | Journal of Birjand University of Medical Sciences | |
journal issue | 04 | |
journal volume | 17 | |
contenttype | Fulltext | |
link | http://journal.bums.ac.ir/files/site1/user_files_948149/admin-A-10-1-377-721a7ef.pdf | |
article type | Original Article | En |
article type | مقاله اصیل پژوهشی | Fa |
journal number | 45 | |
subject keywords | Egg | |
subject keywords | Cardiovascular disease | |
subject keywords | Atherogenic index | |
subject keywords | Thrombogenic index | |
subject keywords | تخممرغ | |
subject keywords | بیماریهای قلبی- عروقی | |
subject keywords | شاخص آتروژنز | |
subject keywords | شاخص ترومبوژنز | |
author mail | Drmalekaneh@yahoo.com | Fa |
author affiliation | Associate professor, Department of Medical Biochemistry, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, IranIran | En |
author affiliation | دانشیار بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، ایران | Fa |
author fname | محمد | Fa |
author lname | ملکانه | Fa |
author corresponding | M. Mallekaneh | |
tree | Journal of Birjand University of Medical Sciences:;2010:;Volume ( 17 ):;issue: 04 | |
date month | 12 | |
author Farsi | سید جواد حسینی واشان | |
author Farsi | هادی سریر | |
author Farsi | نظر افضلی | |
author Farsi | محمد ملکانه | |
author Farsi | علی اله رسانی | |
author Farsi | پیمان اسماعیلی نسب |