Show simple item record

مقایسه میزان نمک در نان‌های عرضه ‌شده در نانوایی‌های استان خراسان جنوبی در سال‌های 97-1393

contributor authorH. MajidiEn
contributor authorN. NikbinEn
contributor authorB. MansouriEn
contributor authorA. AmirabadizadehEn
contributor authorK. NaseriEn
contributor authorZ. KamiarEn
contributor authorA. NaghizadehEn
date accessioned2019-02-17T20:21:31Z
date available2019-02-17T20:21:31Z
date issued2020
identifier otherA-10-392-11
identifier urihttp://journal.bums.ac.ir/article-1-2710-fa.html
identifier urihttp://bsid.bums.ac.ir/dspace/handle/bums/8363
description abstractBackground and Aim: Adding salt to foods including bread along with improving its taste can cause problems such as high blood pressure; therefore, considering the importance of the presence of salt in bread, the purpose of this study was to investigate the amount of bread salt in bakeries in South Khorasan province in 2014-2018. Materials and Methods: This descriptive-analytical and retrospective study was performed by random sampling method on bakeries in South Khorasan province in the period of 2014-2018. The measurement of the salt level was done according to the standards of the Iranian Institute of Standards and Industrial Research. The data were analyzed by using variance analysis tests and Tukey's post-hoc test. Results: 2577 loaves of bread were sent to the food laboratory of South Khorasan province during the years 2014-2018, which is the total average amount of salt In Lavash bread, it was equal to 1.63 ± 0.57 g, Taftoon was 1.51 ± 0.53 g, and in Sangag bread, it was 1.42 ± 0.56 g. The mean of salt levels in years had significantly various (p <0.001). Conclusion: Our result showed that the amount of salt in bread was highest in 2016. It seems to be due to the lack of awareness of bakers about changing the standard of salt in that year. In this regard, the adoption of preventive and regulatory programs by the Food and Drug Administration can be a guide.En
description abstractزمینه و هدف: افزودن نمک به مواد غذایی از جمله نان در کنار بهبود طعم آن می‌تواند مشکلاتی از جمله بالابردن فشار خون را ایجاد نماید؛ بنابراین با توجه به اهمیت وجود نمک در نان، هدف از این مطالعه بررسی میزان نمک نان در نانوایی‌های استان خراسان جنوبی در سال 97-1393 بود. روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و گذشته‌نگر با روش نمونه‌گیری تصادفی بر روی نانوایی‌های سطح استان خراسان جنوبی در بازه زمانی سال‌های 97-1393 انجام گردید. اندازه‌ گیری میزان نمک، مطابق استانداردهای مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران انجام شد. از آزمون‌های آنالیز واریانس و تعقیبی توکی برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده گردید. يافته‌ها: تعداد 2577 قرص نان طی سال‌های 1397-1393 به آزمایشگاه مواد غذایی استان خراسان جنوبی ارسال گردید که میانگین کلی میزان نمک در نان لواش برابر با 57/0±63/1 گرم، تافتون 53/0±51/1 گرم و در نان سنگگ برابر با 56/0±42/1گرم بود. نتایج میانگین میزان نمک در سال‌های مختلف با یکدیگر اختلاف معناداری داشتند (001/0p<). نتيجه‌گيري: مقدار نمک مصرفی موجود در نان در سال 1395، بیشترین میزان بوده است. به نظر می‌رسد علت آن عدم آگاهی نانوایان از تغییر استاندارد نمک در آن سال باشد؛ در نتیجه اتخاذ برنامه‌های پیشگیرانه و نظارتی معاونت غذا و دارو می‌تواند در این زمینه رهگشا باشد.Fa
subjectNutritionEn
subjectتغذیهFa
titleComparison of salt content in breads offered in bakeries in South Khorasan province in 2014-2018En
titleمقایسه میزان نمک در نان‌های عرضه ‌شده در نانوایی‌های استان خراسان جنوبی در سال‌های 97-1393Fa
typeJournal Paper
journal titleJournal of Birjand University of Medical Sciences
journal issue2
journal volume27
contenttypeFulltext
linkhttp://journal.bums.ac.ir/article-1-2710-fa.pdf
article typeOriginal ArticleEn
article typeمقاله اصیل پژوهشیFa
journal number83
subject keywordsBakery
subject keywordsBread
subject keywordsSalt
subject keywordsSouth Khorasan
subject keywordsنانواییfa
subject keywordsنانfa
subject keywordsنمکfa
subject keywordsخراسان جنوبیfa
author mailal.naghizadeh@yahoo.comFa
author affiliationMedical Toxicology and Drug Abuse Research Center (MTDRC), Birjand University of Medical Sciences. Birjand, IranEn
author affiliationمرکز تحقیقات مسمومیت‌ها و سوء مصرف مواد، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. بیرجند، ایرانFa
author fnameعلیFa
author lnameنقی زادهFa
author correspondingA. Naghizadeh
treeJournal of Birjand University of Medical Sciences:;2020:;Volume ( 27 ):;issue: 02
author Farsiحمیده مجیدی
author Farsiنازیلا نیک بین
author Farsiبرهان منصوری
author Farsiعلیرضا امیرآبادیزاده
author Farsiکبری ناصری
author Farsiزهره کامیار
author Farsiعلی نقی زاده


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record