Show simple item record

اثر مصرف جلبک سبز-آبی اسپیرولینا (Spirulina Platensis) و تمرینات مقاومتی دایره‌ای بر پروفایل لیپیدی در مردان میانسال دارای اضافه وزن و چاق

contributor authorK. DehghaniEn
contributor authorM. MogharnasiEn
contributor authorM. SaghebjooEn
contributor authorM. MalekanehEn
contributor authorH. SarirEn
date accessioned2021-10-01T10:19:12Z
date available2021-10-01T10:19:12Z
date issued2021
identifier otherA-10-3128-1
identifier urihttp://journal.bums.ac.ir/article-1-3012-fa.html
identifier urihttp://bsid.bums.ac.ir/dspace/handle/bums/9690
description abstractBackground and Aims: Researchers have recently considered the impact of herbal supplements combined with exercise on weight control. This study aimed to investigate the effect of Spirulina platensis green-blue algae consumption, and circuit resistance training (CRT) on lipid profile in overweight and obese middle-aged men. Materials and Methods: This was a single-blind, quasi-experimental, and applied study. The study population included 60 overweight and obese men in the age range of 30-55 years with a body mass index of more than 25 (kg/m2). The participants were purposefully selected and randomly divided into four groups of training plus spirulina (N=15); training plus placebo; spirulina; and Placebo. The intervention and placebo groups took two 500 mg spirulina capsules, and placebo capsules daily for eight weeks, respectively. The CRT was performed for eight weeks and three sessions per week based on a flexible timing pattern, with the observation of the principle of overload with rest intervals between stations and sets. Results: There was a significant difference between the study groups in terms of the levels of triglyceride (TG), high-density lipoprotein (HDL) of the participants (P<0.05). Moreover, in the intra-group investigation, there was a significant reduction in the values of low-density lipoprotein (LDL), and triglyceride (TG), in the groups of training plus spirulina and training plus placebo, cholesterol (TC), and (Aspartate aminotransferase) AST in the groups of training plus spirulina had a significant decrease, Moreover, a significant increase was observed in the levels of HDL and alanine aminotransferase (ALT) in the group of training plus spirulina. Conclusion: It seems that the consumption of Spirulina platensis green-blue algae combined with CRT can be effective in controlling weight and obesity and preventing obesity-related diseases through the improvement of some indices of metabolic profile and body composition.En
description abstractزمینه و هدف: مکمل‌های گیاهی توأم با تمرینات ورزشی اخیر برای کنترل وزن مورد توجه محققان گرفته است. هدف از این مطالعه اثر مصرف جلبک سبز-آبی اسپیرولینا و تمرینات مقاومتی دایره­ای بر پروفایل لیپیدی در مردان میانسال دارای اضافه وزن و چاق بود. روش تحقیق: مطالعه حاضر تک سو کور و از نوع نیمه تجربی وکاربردی بود. به همین منظور60 مرد دارای اضافه وزن و چاق با شاخص توده بدن بیشتر از 25 (کیلوگرم بر متر مربع) و با دامنه سنی30 تا 55 سال به صورت هدفمند انتخاب و به روش تصادفی ساده در چهار گروه 15 نفری (تمرین+اسپیرولینا، تمرین+دارونما، اسپیرولینا و دارونما) تقسیم شدند. گروه مداخله و دارونما به ترتیب به مدّت هشت هفته روزانه دو عدد کپسول500 میلی‌گرمی اسپیرولینا و دارونما مصرف نمودند. تمرینات مقاومتی دایره­ای به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه بر اساس رعایت یک الگوی زمان بندی منعطف و اصل اضافه بار با فواصل استراحتی بین ایستگاه‌ها و ست­ها اجرا شد. يافته‌ها: مقادیر تری گلیسیرید، لیپوپروتئین پرچگال آزمودنی­ها بین گروه­های تحقیق تفاوت معنی­داری را نشان دادند (05/0>P). همچنین در بررسی درون گروهی مقادیر اسپارتات آمینو ترانسفراز، کلسترول در گروه‌های تمرین + اسپیرولینا و لیپوپروتئین کم­چگال، تری گلیسیرید در گروه تمرین+ اسپیرولینا و تمرین+ دارونما کاهش معنی­داری داشته؛ امّا مقادیر لیپوپروتئین پرچگال، آلانین آمینو ترانسفراز در گروه تمرین+ اسپیرولینا افزایش معنی‌داری داشت (05/0>P). نتيجه‌گيري: به نظر می‌رسد جلبک سبز- آبی (اسپیرولینا) توأم با تمرینات مقاومتی دایره‌ای با بهبود برخی شاخص­های نیمرخ متابولیکی می‌تواند در کنترل وزن و چاقی مؤثر باشد و باعث پیشگیری از بیماری­های مرتبط یا چاقی شود.Fa
subjectExercise PhysiologyEn
subjectفیزیولوژی ورزشیFa
titleEffect of Spirulina platensis green-blue algae consumption, and circuit resistance training (CRT) on lipid profile in overweight and obese middle-aged menEn
titleاثر مصرف جلبک سبز-آبی اسپیرولینا (Spirulina Platensis) و تمرینات مقاومتی دایره‌ای بر پروفایل لیپیدی در مردان میانسال دارای اضافه وزن و چاقFa
typeJournal Paper
journal titleJournal of Birjand University of Medical Sciences
journal issue3
journal volume28
contenttypeFulltext
linkhttp://journal.bums.ac.ir/article-1-3012-fa.pdf
article typeOriginal ArticleEn
article typeمقاله اصیل پژوهشیFa
journal number88
subject keywordsAlanine aminotransferase
subject keywordsAspartate aminotransferase
subject keywordsCircuit resistance training
subject keywordsOverweight and obesity
subject keywordsSpirulina
subject keywordsآلانین آمینو ترانسفرازfa
subject keywordsاسپارتات آمینو ترانسفرازfa
subject keywordsتمرینات مقاومتی دایره‌ایfa
subject keywordsاضافه وزن و چاقیfa
subject keywordsاسپیرولیناfa
author mailmogharnasi@birjand.ac.irFa
author affiliationBirjand University of Medical Sciences. Birjand, IranEn
author affiliationگروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایرانFa
author fnameمهدیFa
author lnameمقرنسیFa
author correspondingM. Mogharnasi
treeJournal of Birjand University of Medical Sciences:;2021:;Volume ( 28 ):;issue: 03
author Farsiکریم دهقانی
author Farsiمهدی مقرنسی
author Farsiمرضیه ثاقب جو
author Farsiمحمد ملکانه
author Farsiهادی سریر


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record